• Home
 • Despre noi
 • Review-uri
 • Contact
 •  

  Maria Szechy. Destin de domnita

  Ne indreptam gandul spre trecute vieti de doamne si domnite, de pe taramuri hunedorene. Daca saptamanile trecute v-am evocat povestea celebrului palat Magna Curia din Deva, astazi personajul central e una din proprietarele palatului – frumoasa Maria Szechy, cunoscuta si sub numele de Venus de Murany.

  Personaj controversat, despre care din pacate nu s-au pastrat prea multe informatii in istorie, Maria Szechy a fost una din figurile pitoresti ale locului. Povestea ei este una cat se poate de interesanta si incepe in momentul in care se casatoreste cu Stefan Bethlen, nepotul principelui Gabriel Bethlen, devenind astfel stapana domeniului din Deva. La scurt timp, la cei 23 de ani, contesa ramane vaduva, dar se recasatoreste cu Kun Istvan, un sot aparent gelos si posesiv, mutandu-se la mosia acestuia. Situatia nu ii surade frumoasei contese, iar personalitatea puternica a acesteia iese la iveala in momentul in care fuge calare de la mosia sotului, refugiindu-se la palatul din Deva.

  Sotul gelos se hotareste sa o rapeasca, adunand o armata de 300 de calareti si asediind intr-o noapte de iarna castelul. Nelasandu-se intimidata, contesa iese pe fereastra si ajunge in cetate. De aici se intoarce cu arme si oameni fideli, alungandu-i practic pe „contropitori”. Intre timp „armata improvizata a sotului” distruge o parte din proprietati, in special curtea si parcul palatului. Un alt scenariu conspirativ pune fuga contesei pe seama existentei unui tunel ce ar fi legat palatul Magna Curia de cetatea Devei, care la randul ei ar fi fost conectata subteran cu celebrul castel hunedorean al Corvinilor.

  La scurt timp dupa acest eveniment, nu se stie exact din ce motiv contesa ii vinde domeniul lui Gheorghe Rackozi si paraseste zona. Se stie ca ulterior s-a recasatorit cu tanarul contele Ferenc Wesselenyi, căpitanul cetăţii Fulek. Literatura maghiara aseamana intalnirea celor doi, cu intalnirea dintre Venus si Marte.

  Apoi..soarta frumoasei domnite ramane invaluita in negura istoriei, nefiind atestate alte informatii cu privire la destinul sau. Tanara si cocheta contesa si-a pus amprenta asupra peisajului feminin al vremii, nu doar datorita frumusetii sale, ci si datorita obiceiurilor atipice la acea vreme pentru o femeie – se spune ca obisnuia sa calareasca, inarmata cu doua pistoale si inconjurata mai mereu de diferiti tineri cavaleri. Nonconformista, iubitoare de petreceri si aventura, acuzata de contemporani ca fiind o usuratica, Maria Szechy ramane unul din acele personaje puternice, demne de paginile unui roman de aventuri.

  In incheiere…am vrea parca sa stim cum a continuat povestea nonconformistei contese… Si ce loc poate fi mai bun pentru scenarii cu iz medieval decat frumos palat Magna Curia, in care Maria Szechy si alte personaje de seama ale istoriei si-au trait povestea?

  Sursa imagine

  Lasă un răspuns