• Home
 • Despre noi
 • Review-uri
 • Contact
 •  

  Palatul Magna Curia Deva

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Pentru fanii calatoriilor culturale si nu numai am pregatit un articol special – povestea Palatului Magna Curia din Deva noastra draga. :)

  Daca planuiti un mica excursie in tinuturile hunedorene sau intentionati sa va cazati pentru cateva zile in Deva, pe langa faimoasa cetate a Devei, Palatul Magna Curia trebuie sa se afle in capul listei cu obiectivele “de vizitat”.

  Istoria cladirii este una indelungata si poarta amprentele unor voievozi de seama ai Transilvaniei. Bathory, Basta, Bocskay si Bethlen sunt doar cateva din personajele care au locuit de-a lugul timpului in acest locas. Cladirea este pentru prima data atestata documentar in 1520, urmatoarele informatii legate de monument fiind atestate in 1542 si 1582. Fondatorului actualului palat este insa Gabriel Bethlen, care in 1621 transforma total cladirea, in stilul renascentist. Transformarile ulterioare initiate de guvernatorul Ioan Haller (in stilul baroc) transforma infatisarea vechiului castel, in cea pe care o putem vedea si astazi. Numeroase elemente arhitectuare ale stilului baroc se mai pastreaza si astazi: semineul decorat cu blazoanele familiilor Haller (un leu) si Daniel (o lebada strapunsa in gat de o sageata).

  Printre proprietarii castelului este mentionata si Maria Széchy (denumita si Venus de Murany), o tanara vaduva renumita in tot tinutul pentru frumusetea ei.

  Din 1938 celebrul palat, resedinta a voievozilor si principilor transilvani, a devenit Muzeul de Istorie al judetului Hunedoara. Astazi palatul este sediul frumosului Muzeu al Civilizatiei Dacice si Romane ce gazduieste o valoroasa colectie de arta si istorie. Pe langa colectia de baza a muzeului o serie de alte evenimente se desfasoara periodic in aceasta locatie: de la expozitii temporare de arta, lansare de carte, lansare de album, simpozioane, proiecte europene, workshop-uri si alte evenimente culturale care insufletesc orasul si pe care le puteti urmari pe site-ul muzeului.

  Un loc special, ce poarta amprenta istoriei acestor tinuturi intrepatrunse de daci, romani, voievozi si principi, deopotriva nobili si oameni de rand, fiecare cu propriul destin…Povestea lor ne asteapta pe toti intre zidurile vechi ale palatului, in obiectele si documentele ce-au supravietuit istoriei.

  Va recomandam calduros sa va opriti pentru o clipa in aceste locuri pline de istorie!

  Sursa foto

  Lasă un răspuns